Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2007 17:47 - "Завистта няма почивен ден"-Ф.Бейкън
Автор: injnina Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6889 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 04.06.2007 18:01


Завистта е разрушителна емоция и разяжда не само човека, който я изпитва, но и този към който е насочена.
"Завистта е безпокойство/неудовлетвореност/ на душата, произтичащо от това, че желаното от нас благо притежава друг човек, който не считаме за по-достоен от нас да го има"-Лайбниц.
Тази емоция ни кара да вярваме, че ако притежаваме онова, което има другият, ще бъдем много щастливи. 
Понякога ни се иска да си го присвоим, или пък да го омаловажим. В това състояние обикновено виждаме възможностите, които другите имат- и нито една от отговорностите им, недостатъците и пречките в тяхното положение.
"Състраданието е мъка за чуждото нещастие, а завистта е мъка за чуждото щастие"-Платон.
Завистта е болезнена емоция и включва в повечето случаи гняв, алчност, омраза, негодувание, самота и депресия. Човекът, който е попаднал в лапите на завистта често се чувства пренебрегнат и смята, че животът е крайно несправедлив . Той роптае срещу онзи, на който завижда и го мрази.
Но завистта е сила, която може да ни тласне към по-нататъшно развитие . Когато се признае може да доведе до изпълняване на съкровените ни желания.
"Любовта гледа през телескоп, а завистта през микроскоп"- Х.Шоу.
Тъй като завистта е неудобно чувство и създава напрежение и дискомфорт, често правим какво ли не , за да се предпазим от болезненото й убождане. Ето как се преструваме, че завистта не съществува:
-Омаловажаване: чрез отрицателни изказвания и критики завиждащият се мъчи да убеди себе си, че няма смисъл да завижда.
-Самохулене: също се използва критиката като средство за защита от завистта, но е обърната към себе си, а не към околните.
-Провокаторът: той си е изработил стратегия как да избягва завистта- като кара другите да я изпитват. Подбира жертвите си, за които смята, че имат по-малко от него. Той се фука пред тях със своите качества, богатство, външност или талант. И когато те се чувстват унижени и завиждат, провокаторът се наслаждава на завистта към него.
Той се е справил със собствената си завист, като я прехвърля на другите, но плаща за това, като губи много значими приятели. 
По материали на Франсис Уилкс- Нова психология на чувствата. "Интелигентните емоции".



Тагове:   ден,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. fiona - Какво да кажа - съгласна съм с написаното.
05.06.2007 18:50
Доста е изчерпателно. Само за текста в синьо - не разбирам какво искаш да кажеш с " Когато се признае може да доведе до изпълняване на съкровените ни желания." В смисъл, че ако я признаем пред себе си, ще се стремим да достигнем това, за което мечтаем и завиждаме, а не само злословене и т.н.?
цитирай
2. injnina - Точно така!
05.06.2007 22:40
Маркирах го в синьо, за да подчертая позитивната страна на тази емоция. В червено са отрицателните аспекти.
Човешко е да има при дадени обстоятелства завист, но нечовешко е вкопчването в нея и стремежът да се прехвърли на другите.
Част от завистта изчезва, ако се проумее истината за положението. Да си отговоря на въпроса кои са моите ресурси и достатъчно ли ги използувам? Гордея ли се с това, което съм постигнала?
Поводът да напиша този постинг е разпрата между блогери, която според мен е породена от завистта. Възможно е да греша, затова и не конкретизирах това в текста.
Цикълът на зависта завършва или члез получване на нещото или чрез намиране на заместител.
Завистта е стимул за придобиване на квалификация, пари, слава и т.н. , които ние сме в състояние да постигнем, но по някаква причина не сме го направили до сега. В този смисъл тя съдържа творчески потенциал и е сила за развитие.
БЛАГОДАРЯ ТИ ЗА ВНИМАНИЕТО КЪМ ТАЗИ ДЪЛБОКО ЧОВЕШКА ЕМОЦИЯ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: injnina
Категория: Тя и той
Прочетен: 731494
Постинги: 150
Коментари: 1391
Гласове: 15151
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031