Прочетен: 9932 Коментари: 22 Гласове:
Последна промяна: 01.01.2008 20:16
От какво зависи изборът на вино?
- от настроението?
-от съчетаването на виното с храната?
- от предпочитанията и информацията?
- от познанието и инстикта ни?
Ето някои съвети и правила на специалистите:http://curious.actualno.com/news_139991.html
Но аз залагам на настроението си и на инстикта, като смело експериментирам при всеки удобен случай и така трупам личен опит.
Чета описането на виното на етикета на бутилката, опитвам се да се ориентирам в тази слецифична материя и е предизвикателство постигнатото съответствие.
Веднъж на съседна маса в елитно заведение млад бизнесмен поръча шампанско,шопска салата и кебапчета!?
Тогава ми изглеждаше зашеметяващо, а сега си казвам: защо пък не? Експеримент?!
Ето и някои правила как се съчетава виното с храната:
-Бърз обяд със сандвич и по-обикновено вино. Или богато екзотично меню с червено вино от много добра реколта.
- Лютиво ястие с шира или широка мелнишка лоза. Свежа салата и шардоне. Прочие не ми допада шардонето- трудно се допълва с храната. От белите вина предпочитам совиньон блан или траминер.
- Местни ястия с мазнини най-добре се съчетават с мерло, каберне совиньон.
И така купонът продължава!
Лека вечер!
Целувки!
...и понеже изтрих една специална рецепта от блога си, сега ще я пусна специално за теб:
"Винена попара"
( на вниимнеато на всчкии сбееуваажвщаи се кавртални сиомелери)
Наоясатщта реецпта нчауих прдеи дстоа гоидни от еидн луд, ама ниаистна мнгоо луд влаа. Иесзвтна е пдреи вскчио в сверена Блъграия. По-скроо блиа е иезвстна. Към моемнта нмаям днани да се приактуква тчоно в тзои и вид, но ако все пак нкояй се дбоере до цаеннта инофрмцаия, нкеа да бдъе ткаа доъбр се оабди.
Ннужтие проудкти се намриат пчоти безрпблоемно. Все пак монго завсии си от треъсщия:
Най-вжаанта съствкаа е 400-500мл. стхроатно дмаошно чрвеено внице. Ендо-две зрнъца чрнео пипрчее, сщъо ткаа и едно мънико бхаарче. По жланиее - мклаа колнка лваров лсит. Здлжитаъелно хялб - за предпчиотнае ржъен, но не на вскяа цнеа.
Затполяте лкео винецто (без да кпива), зеандо с подпрвкаите, общръате нарязнаия на кубчтеа хялб нбаързо в ендо напеечно тигначе, но без да прегаярте. Селд котео вадтие поадпрвките от винцтео - за да не ви прчеат - и цовпате крутоенчтата втръе. Кнсумоира се веаднга, не бвиа да престяова.
Прятеин аптиет и нздрааве!
п.п.ако ти е нужен превод - обади се :)
Справих се с текста на рецептата за винена попара.
Само съм чувала, че едно време са давали на децата !!! дори? Много е табиетлийска тази рецепта. Личи си, че е изпитана и дори с тънкостите на приготвянето!
Съблазнявам се да я опитам, но ако нямам домашно винце под ръка дали може с купено от магазина?
Също и това охладеното?! червено вино! С портокала ще е голяма екзотика.
Ще опитам !
Поздрави!
също така ще ти предложа да пробваш и следното - изстудено розе с ябълкови резенчета вътре - изключително приятно е.
Наистина интересно вино, но защо ли не си падам по него?!
Лични предпочитания, това е!
Поздрави!
По-често приготвям риба, която върви с бяло вино.
Вж. имам една рецепта за октопод във винен сос, но това не е ежедневие!http://injnina.blog.bg/viewpost.php?id=130073
Поздрави!!!
Също и това със скаридите. Аз ги чистя?!
Чао!!!
Поздрави!
-небелени скариди, възможно по-големи - около 800гр(може да се добавят и белени 50/50)
-филе бяла риба по избор - около 400-500гр
-морковчета (по възможност пресни) около 150-200гр
-200-250мл бяло вино по избор.
-подправки - сол на вкус, няколко зрънца черно пиперче, 2-3 дафинови листчета, 20-30мл зехтинче, не повече от 50гр масълце. Може да се добави и малко чили сос - за любителите на пикантните ястия.
самото приготвяне е повече от лесно: рибата и морковчетата се нарязват и всичко гореизброено се сипва в подходяща тенджера, където се вари не повече от 15-20 мин на бавен огън. не бива скаридите и рибата да стават като гумени - трябва да се топят в устата :) приятен апетит!
Няма нищо по-хубаво от бобена чорба, а пък и с миди...Сигурно е върхът!
Поздрави!
Дори цветя да няма за украса,
приятелството масата краси !
Наздраве !
2. Любимо занимание
3. За изневярата
4. Конфликти
5. Гняв
6. Женски сълзи
7. Трансформиране
8. Завист
9. Агресията
10. Доверието
11. Кипящ вулкан
12. Гостоприемство
13. Досадно рекламиране
14. Любов
15. Надежда
16. Споделено
17. Загубата
18. Желание за желания
19. Пак за любовта
20. Мълчание
21. Приказка
22. Любящо момиче
23. Родолюбие
24. Мъдрост и Лекомислие
25. Гласът