Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2008 14:50 - Изборът на вино
Автор: injnina Категория: Тя и той   
Прочетен: 8492 Коментари: 22 Гласове:
0

Последна промяна: 01.01.2008 20:16


От какво зависи изборът на вино?
- от настроението?
-от съчетаването на виното с храната?
- от предпочитанията и информацията?
- от познанието и инстикта ни?
Ето някои съвети и правила на специалистите:http://curious.actualno.com/news_139991.html
Но аз залагам на настроението си и на инстикта, като смело експериментирам при всеки удобен случай и така трупам личен опит.
Чета описането на виното на етикета на бутилката, опитвам се да се ориентирам в тази слецифична материя и е предизвикателство постигнатото съответствие.
Веднъж на съседна маса в елитно заведение млад бизнесмен поръча шампанско,шопска салата и кебапчета!?

Тогава ми изглеждаше зашеметяващо, а сега си казвам: защо пък не? Експеримент?!

Ето и някои правила как се съчетава виното с храната:

-Бърз обяд със сандвич и по-обикновено вино. Или богато екзотично меню с червено вино от много добра реколта.
- Лютиво ястие с шира или широка мелнишка лоза. Свежа салата и шардоне. Прочие не ми допада шардонето- трудно се допълва с храната. От белите вина предпочитам  совиньон блан или траминер.
- Местни ястия с мазнини най-добре се съчетават с мерло, каберне совиньон.
И така купонът продължава!




Тагове:   вино,


Гласувай:
0
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dadide - *
01.01.2008 15:16
Щом купонът продължава - наздраве :)
цитирай
2. bambola - :)
01.01.2008 17:19
Честита Нова Година
цитирай
3. injnina - dadide
01.01.2008 20:15
Наздраве!
Лека вечер!
цитирай
4. injnina - bambola
01.01.2008 20:15
ЧНГ и на тебе!
Целувки!
цитирай
5. veshter - Наздраве :)
02.01.2008 11:28
Предлагам ти да пробваш домашно червено вино с лимонада и портокал, по възможност с повече танин, записвай - изпотена кана студено вино разредено леко с обикновена лимонада и резнат наполовина портакал. Върви с по-тежки меса, но може да се пробва с птиче или дивечово месо.

...и понеже изтрих една специална рецепта от блога си, сега ще я пусна специално за теб:

"Винена попара"

( на вниимнеато на всчкии сбееуваажвщаи се кавртални сиомелери)

Наоясатщта реецпта нчауих прдеи дстоа гоидни от еидн луд, ама ниаистна мнгоо луд влаа. Иесзвтна е пдреи вскчио в сверена Блъграия. По-скроо блиа е иезвстна. Към моемнта нмаям днани да се приактуква тчоно в тзои и вид, но ако все пак нкояй се дбоере до цаеннта инофрмцаия, нкеа да бдъе ткаа доъбр се оабди.
Ннужтие проудкти се намриат пчоти безрпблоемно. Все пак монго завсии си от треъсщия:
Най-вжаанта съствкаа е 400-500мл. стхроатно дмаошно чрвеено внице. Ендо-две зрнъца чрнео пипрчее, сщъо ткаа и едно мънико бхаарче. По жланиее - мклаа колнка лваров лсит. Здлжитаъелно хялб - за предпчиотнае ржъен, но не на вскяа цнеа.
Затполяте лкео винецто (без да кпива), зеандо с подпрвкаите, общръате нарязнаия на кубчтеа хялб нбаързо в ендо напеечно тигначе, но без да прегаярте. Селд котео вадтие поадпрвките от винцтео - за да не ви прчеат - и цовпате крутоенчтата втръе. Кнсумоира се веаднга, не бвиа да престяова.
Прятеин аптиет и нздрааве!

п.п.ако ти е нужен превод - обади се :)
цитирай
6. injnina - veshter
02.01.2008 11:50
Страхотен коментар!!!
Справих се с текста на рецептата за винена попара.
Само съм чувала, че едно време са давали на децата !!! дори? Много е табиетлийска тази рецепта. Личи си, че е изпитана и дори с тънкостите на приготвянето!
Съблазнявам се да я опитам, но ако нямам домашно винце под ръка дали може с купено от магазина?
Също и това охладеното?! червено вино! С портокала ще е голяма екзотика.
Ще опитам !
Поздрави!
цитирай
7. veshter - благодаря за благодарението:)
02.01.2008 12:07
разбира се, може да се пробва и с купено, но трябва да е по-тежко и с повечко танин - нека да е по твой избор. не забравяй да разредиш леко с лимонада.
също така ще ти предложа да пробваш и следното - изстудено розе с ябълкови резенчета вътре - изключително приятно е.
цитирай
8. injnina - veshter
02.01.2008 12:10
Пропуснала съм РОЗЕТО!!!
Наистина интересно вино, но защо ли не си падам по него?!
Лични предпочитания, това е!
Поздрави!
цитирай
9. veshter - injnina
02.01.2008 12:23
всеки има свои предпочитания, нормално е. аз например предпочитам преди всичко червените вина. белите използвам основно когато готвя, но това не означава, че не се случва и да отпивам по глътка мускатово отонелче, примерно с морски дарове :) пробвала ли си супа от миди с бяло вино?
цитирай
10. injnina - veshter
02.01.2008 12:34
Не! Не съм опитвала супа от миди с това вино!
По-често приготвям риба, която върви с бяло вино.
Вж. имам една рецепта за октопод във винен сос, но това не е ежедневие!http://injnina.blog.bg/viewpost.php?id=130073
Поздрави!!!
цитирай
11. veshter - аа-а-а-а, браво!
02.01.2008 12:56
падам си по такива нещица:) всъщност аз обикновено импровизирам, при това също с отличен резултат. относно мидената супа с бяло вино - много лесна и вкусна френска рецепта: в голяма тенджера се слагат килограм-два миди заедно с черупките, заливат се с бяло вино, натрошава се масълце, прибавят се няколко зърна черно пиперче и се вари докато се отворят мидите. След това идва най-приятната част - консумацията :) имам една своя рецепта за супа от небелени скариди с бяло вино, риба и морковчета - направо е убийствена. някой ден ще ти я драсна :)
цитирай
12. injnina - Хм!
02.01.2008 13:28
Кулинарен извор!!! При първа възможност ще купя миди с черупки от Метро продават понякога!
Също и това със скаридите. Аз ги чистя?!
Чао!!!
цитирай
13. veshter - не бързай...
02.01.2008 15:46
не бели скаридите, губи се ароматът на ястието - аз купувам от малко по-големите цената им е около 10лв/кг. може да се добавят и 50/50 белени, но само ако има хора, които не обичат да ги белят. общо взето се получава доста екзотична чорбица. довечера ще споделя тайната по приготвянето :)
цитирай
14. injnina - ОК!
02.01.2008 16:54
Очаквам тайната на посветените!
Поздрави!
цитирай
15. veshter - записвай, моля :)
02.01.2008 21:58
нужните продукти за особено вкусната скаридена чорбица:
-небелени скариди, възможно по-големи - около 800гр(може да се добавят и белени 50/50)
-филе бяла риба по избор - около 400-500гр
-морковчета (по възможност пресни) около 150-200гр
-200-250мл бяло вино по избор.
-подправки - сол на вкус, няколко зрънца черно пиперче, 2-3 дафинови листчета, 20-30мл зехтинче, не повече от 50гр масълце. Може да се добави и малко чили сос - за любителите на пикантните ястия.
самото приготвяне е повече от лесно: рибата и морковчетата се нарязват и всичко гореизброено се сипва в подходяща тенджера, където се вари не повече от 15-20 мин на бавен огън. не бива скаридите и рибата да стават като гумени - трябва да се топят в устата :) приятен апетит!
цитирай
16. injnina - Записах с лекота!
02.01.2008 22:26
Остава да я приготвя с лекота!
цитирай
17. veshter - мдаммм:)
02.01.2008 22:29
ако обичаш можеш да сложиш и няколко цели лукчета, но не и чесън.
цитирай
18. bambola - :)))
03.01.2008 00:50
i ot men obiknovena bobena chorba sas midi i niakolko shtipki azafran.. podnasia se sas studeno bialo vino ne mnogo suho..:)
цитирай
19. injnina - veshter
03.01.2008 09:33
Защо не чесън? Той се вписва в китайската кухня!?
цитирай
20. injnina - bambola
03.01.2008 09:35
Изненадана съм от комбинацията! Супер е!
Няма нищо по-хубаво от бобена чорба, а пък и с миди...Сигурно е върхът!
Поздрави!
цитирай
21. veshter - injnina
03.01.2008 11:04
може да се пробва и с чесън, но няма да е добре - опитай и ще се убедиш. а и това не е китайска кухня...освен ако жълтите нямат нещо подобно като тази рецепта?
цитирай
22. rotazia - Виното е хубаво с хубав човек !!!...
05.02.2008 06:28
Виното е хубаво с хубав човек !!!

Дори цветя да няма за украса,
приятелството масата краси !

Наздраве !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: injnina
Категория: Тя и той
Прочетен: 608374
Постинги: 150
Коментари: 1391
Гласове: 15148
Архив
Календар
«  Ноември, 2018  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930