Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2007 14:28 - Кои са най-често срещаните причини за конфликт в семейството
Автор: injnina Категория: Тя и той   
Прочетен: 7724 Коментари: 32 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

От моя опит, а също и като прегледах някои  източници по въпроса, стигнах до следните по-важни причини:

1. Различни цели и ценностна система. Ако само притежавахме мъдростта да видим своите цели , преди да предприемем трайна връзка, нямаше да има толкова много конфликти.Но когато човек е лудо влюбен пренебрегва този факт или си мисли, че това няма особено значение.
2. Парите. Не можем без тях, но не винаги сме щастливи, когато ги притежаваме. Трябва да има и още нещо. А когато са недостатъчно или много малко- това е повод за непрекъснати караници.
3. Неумение да общуваме. А кой ли ни е учил на това специално? Дали това е моделът на семейството, в което сме израстнали, или  социалната среда и по пътя на проби и грешки и последици от тях.
4. Намеса на родители и роднини.
5.Скука, липса на реализация .
6. Поставяне на работата и кариерата на първо място от единия партньор. 
7. Егоизъм .
8. Ревност.Това чудовище, което е готово да обсеби живота ни и да породи недоверие към другия, и завист.
9. Постоянно натякване за слабостите на партньора.Да приемем другия , без да се опитваме прекалено много да го променяме. Нека да бъде такъв  какъвто си е. Нали така сме го харесали и сме се влюбили?
10. Алкохол.
А вие , мои приятели,  какво бихте  добавили,  допълнили или премахнали в този списък?Тагове:   най,   конфликт,


Гласувай:
0
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. tijana - Когато ролите са разменени....
17.03.2007 15:23
и жената поема върху плещите си и мъжките отговорности! Такъв модел на семейство или връзка се среща често.Той е "меката Мария",а тя - мъжкараната,която мисли за всичко.Изкарва парите, решава проблемите в къщи ,вика майстори ако трябва...Но...В един прекрасен момент тя среща по-силен от нея"мъж"/Боже!Дори не си е представяла ,че има такива!!!/ и се впуска в нова връзка! Сега се чувсва жена - глезена ,ухажвана и слаба!
Време е да се раздели със своя неудачник....................
цитирай
2. miacarra - ми...
17.03.2007 15:31
ти си изброила най съществените неща. Офф толкова е сложно и отговорно. И все пак си мисля, че всички тези ужасни неща не биха довели до конфликт ако имаме желание да се справяме заедно. Имаше една песничка от един много ама много мъдър филм:
"Вървят ли двама на дълъг път
и път да няма не ще се спрат" еми това е от мен
цитирай
3. ani101 - Май този списък е доста изчерпателен
17.03.2007 16:10
Ако бъдещите съпрузи се замислят за всички тези причини предварително, ако се образоват и са готови да се променят, може би конфликтите биха били градивни а не деструктивни.
цитирай
4. injnina - Tijana!
17.03.2007 17:04
Истинската жена вече е силна, със самочувствие и иска да има достойно място в живота. Даже и да се е заблудила, то скоро разбира на какво е попаднала. Другото е въпрос на избор.
Благодаря ти за страхотния коментар. Точен и емоционален.
цитирай
5. injnina - miacarra!
17.03.2007 17:09
Наистина е сложно и понякога даже объркано, но толкова на място е този стих от песничка една, който с две изречения ни казва, че взаимността ще изглади всички конфликти.
цитирай
6. injnina - ani 101
17.03.2007 17:24
Точно това е тайната! Конструктивни конфликти, които никога не ескалират и не преминават в сериозни последици. Гневът, ревността, зависта, вината и другите негативни реакции да превърнем в конструктивно поведение.
Ето, че допълнението е налице! Приятен ден!
цитирай
7. анонимен - "Два остри камъка брашно не мелят", нали?
17.03.2007 21:08
Все единият ще го боли,
а другият ще го "сърби".
Ха, ха!
Докато един ден
семейството се раздели.
Има и по добри случаи,
да се обичат -ЗАВИНАГИ!
цитирай
8. injnina - Раздяла
17.03.2007 21:22
Това означава, че се прекъсва интимната връзка, тогава когато двата остри камъка си останат такива , без да изгладят ръбовете си или единият да се вдлъбне повече от другия. Е, тежко му, разбира се! Вероятно споровете им не са завършвали с консенсус и конфликтите са били в повече от нужното. Е, какво следва? Дружелюбна цивилизована раздяла и добри приятели или антагонизъм- силна болка, вина, страх за бъдещето и много омраза и гняв.
Аз залагам на първото, дори и да коства много усилия.
Не вярвам в любовта завинаги. Тя толкова се видоизменя и трансформира и се успокоява, че накрая просто "измита пепелта от огнището", жаравата е тлееща в най-добрият случай.
Както винаги- ти си поетична и стихове редиш,
а пък аз стремя се да съм академична и сериозна и научна, но
всъщност говорим за едно и също нещо!
Поздрав най-сърдечен.
цитирай
9. mery67 - Трудна тема си избрала и по нея може ...
18.03.2007 08:34
Трудна тема си избрала и по нея може да се говори много.Прваса си за всичко , което посочваш като причини.Замислих се обаче за нещо друго .Когато ще ставаме щофьори например , ние преминаваме през курс и там изучаваме правилника за движение.Правилата внего са ясни .Аналогично е и с други области от живота кадето си има правила и е нужно да се изучат и спазват.Семейтия живот също е събран в рамките на правила , спазването на , които ни гарантира относително добро съжителство .Твърде шаблонно май прозвучах но това е мое мнение.Малко млади хора встъпващи в брак си дават сметка за отговорноста , която ще имат, спазвайки тези правила.Никой и не им помага , предварително да осъзнаят ролята на всеки един в семейството.Моделите са толкова много но има универсални модели , които са гаранция за добро съжителство , пак казвам.Поздрав
цитирай
10. injnina - mary67
18.03.2007 10:15
Наистина е много, много трудна тема, но това според мен не означава, че не трябва да се опитваме да я обсъждаме. Нали в разговорите се ражда истината и прозрението. Ето, че ти посочи много важен въпрос за отговорностите и разпределянето им между двамата партньори. Благодаря ти и приятен ден!
цитирай
11. injnina - az1961
18.03.2007 10:18
Конфликтите са факт наистина, но ако са разрешими и несъществени и не сме злопаметни, а продължаваме напред ще имаме бурно, но все пак нормално съжителство. Безоблачно съжителство май има само в приказките и в мечтите ни. Другото е реален живот!
И на теб поздрави и много, много виртуални и реални усмивки!
цитирай
12. queenestir - injnina, чудесно си се справила!
19.03.2007 12:35
Знаеш ли на мен кое най-много ми харесва, ето това:
9. Постоянно натякване за слабостите на партньора.Да приемем другия , без да се опитваме прекалено много да го променяме. Нека да бъде такъв какъвто си е. Нали така сме го харесали и сме се влюбили?
Винаги съм си мислела, че това е повратната точка в общуването между двама души! Ех, не само това ,разбира се, но да приемем човека такъв, какъвто е без да се опитваме да го моделираме по свой вкус, мисля, че е много важно!
Поздрав за поста ти! Много ми хареса!:)
цитирай
13. injnina - Много, много благодаря !
19.03.2007 17:49
Толерантност към другия,"без да се опитваме да го моделираме по свой вкус" !
Колко удачно допълнение! Толерантността не означава отстъпка, снизхождение или примиряване.
Това е добродетел, която означава уважение, приемане и разбиране на човешката индивидуалност.
Беше ми приятно, че ме посетихте и доразвихме този многостранен въпрос.
Приятна вечер.
цитирай
14. zari - мнение
20.03.2007 09:03
Невъзможно е да обичаш истински някого, ако не познаваш и или не обичаш себе си, ако не си в мир със себе си!
цитирай
15. comfy - Приятелко, казано с една дума:
20.03.2007 09:42
РАЗМИНАВАНЕТО!

Независимо от неговите форми и варианти! ;)***
цитирай
16. анонимен - жената се омъжва с надеждата да п...
20.03.2007 17:08
жената се омъжва с надеждата да промени мъжа, а мъжа очаква от жена си точно обратното- тя никога да не се промени. Е....и двамата остават разочаровани./коментар по точка 9 /
цитирай
17. injnina - Обичам себе си! Zari!
20.03.2007 22:25
Най-великото прозрение може би!
Аз знам примера за самолета, който се разхерметизира. Провилото е: Първо сложи своята кислородна маска и тогава на детето до тебе. Защото, ако искаш да му помогнеш, трябва най- напред да спасиш себе си и след това другите до теб. Приемам твоето допълнение като едно от най-важните неща за стартова позиция към тази тема.
"Обичам себе си и затова мисля и се отнасям с любов към всички хора, тъй като зная, че онова което давам, се връща при мен в увеличени размери. Привличам само любящи хора към своя свят, защото те отразяват това, което предствалявам самият аз".
С много обич!
цитирай
18. injnina - comfy!Дали това е тактиката на безразличие или обсебване от други неща и хора?
20.03.2007 22:40
Липса на внимание, липса на интерес! А след това ролите са сменени и когато другият е почувствал нужда - не среща ответна реакция.
Апатията е най-коварният път за разрушаване на отношенията. Да се чувстваш пренебрегнат- от това боли!
Липса споделяне на собствените чувства т.е. РАЗМИНАВАНЕ!!
цитирай
19. injnina - Анонимен!
20.03.2007 22:58
Тази точка 9 ще поставим по-напред в рейтинга си спрямо останалите! Оказа се по-съществена, отколкото предполагаме в началото.
Добре казано за очакванията на двамата в интимната връзка. И формулировката е перфектна. Но развръзката е разочарование за съжаление.
А защо нагласата е такава? Не мога да отговоря на този въпрос!
Не знам дали си м.р. или ж.р. т.е. от коя страна на масата си. Но въпреси това ми хареса много и ти казвам: Остани със здраве и любов.
Лека вечер ти желая!
цитирай
20. mmmmmmmmm - Ще добавя т.11
21.03.2007 13:22
/с позволение на авторката:)/-
Мания за величие!
В превод "Вижте ме-почудете се".А дали има какво да се види?И за какво да се чудим?!:))
Лек ден :)))
цитирай
21. injnina - mmmmmmmmmm
21.03.2007 18:45
Ако не съм уцелила броя на "m"- тата в оригинала, моля за извинение. Твоето предложение се приема с адмирации!!
Намислила съм по-нататък, живот и здраве, като ни писне от тази тема да извадя и подредя всички предложения и да добавя нови точки. Но ти си заплю т.11, така че
ще пази ред за тебе.
Развесели ме тълкуването на причината за конфликт.
Супер е! Пак я прочетох и се смях с глас.
Лека вечер и ти благодаря!
цитирай
22. mmmmmmmmm - Удоволствието е взаимно!:)
22.03.2007 18:25
А за мммм-тата,няма проблем!!!:)))
цитирай
23. nejnostava - хм...
25.03.2007 12:00
Съдя от отношенията между родителите ми. Та.. те просто са си скучни един на друг, защото сякаш са спряли да се развиват духовно и интелектуално. Нямат какво ново да покажат един на друг, с времето се загубва тръпката да преоткриваш и опознваш нови лица на човека от среща.
Започват да идребняват и да се карат за елементарни неща от ежедневието тип: защо ядем същата манджа от снощи или защо кофата за боклук не е изхвърлена.
Смятам, че ако можеха да си предложат духовна храна, битовите неща нямаше да им правят такова сериозно впечатление. Вместо да обсъждат тях, могат да изучват заедно нови неща, с което хем да се обогатяват духовно, хем да са си интересни един на друг.
цитирай
24. анонимен - Парите!
26.03.2007 19:32
И пак парите!
А за по богатите..пак парите в обратен смисъл!
Поздрав!
цитирай
25. анонимен - Ами свекарвата?
11.04.2007 09:55
Мислите ли че един брак може да просъществува ако е намесена ТЯ?
цитирай
26. wermaht - според мен инерцията убива брак...
18.04.2007 22:48
според мен инерцията убива брака!най-лошото е когато си мислим-край омъжих се за него,родих деца и сега мога да стана и повлекана(не визирам никоя).
цитирай
27. анонимен - Причина 11 - Секса и привличането
26.04.2007 23:49
Ха скъпи мои забравили сте и още една доста съществена причина за развод....и тя е Секса, химията и привличането, тръпката от играта и гоненето ...Каквото и да ми говорите нито парите, нито добрите взаимоотношения, нищо от това няма значение, ако с човека с когото живееш си само един много добър приятел, а в леглото нещата не се получават.
цитирай
28. emilis - Моята история е почти същата. Тр...
09.05.2007 11:22
Моята история е почти същата.Трудно се издържа.
цитирай
29. анонимен - забравихме децата !!!
06.06.2007 12:01
Конфликт в семейството опроделено може да бъде начина на възпитание на децата.
цитирай
30. анонимен - различните интереси
02.08.2007 09:59
Различните интересни, темперамента, по-ниска образованост на единия съпруг, домашното възпитание, идеята да си водещата фигура, доста по-големи доходи на единия, водят до подтискане на другия, до проблеми в общуването и до сериозни конфликти.
цитирай
31. анонимен - интересна статия на тази тема
25.07.2009 19:54
четох една интересна статия за справянето на конфликтите в семейството
http://www.estir.net/content/view/92/1/
цитирай
32. injnina - Необходимо зло за добро?
28.07.2009 13:02
Наистина е много интересна тази статия и си заслужава да се прочете!
Поздрави, Анонимен!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: injnina
Категория: Тя и той
Прочетен: 592418
Постинги: 150
Коментари: 1391
Гласове: 15148
Архив
Календар
«  Януари, 2018  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031